Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=148745
MOB:2019/2
Szerzők:Németh Csaba; Lelbach Ádám; Friedrich László
Tárgyszavak:IDŐSKORÚ; SARCOPENIA; TOJÁS; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK
Folyóirat:Idősgyógyászat - 2019. 4. évf. 1-2. sz.
[https://idosgyogyaszat.hu/ujsagok_olvasasa]


  Egészséges, biztonságos tojástermékek az időskori fehérjepótláshoz : 1. r., Technológiai újdonságok / Németh Csaba, Lelbach Ádám, Friedrich László
  Bibliogr.: p. 29. - Abstr. hun., eng.
  In: Idősgyógyászat. - ISSN 2498-8057. - 2019. 4. évf. 1-2. sz., p. 25-29. : ill.


Az időskorban kialakuló izomtömeg vesztés (szarkopénia) lassításában fontos szerepet játszik a megfelelő fehérjebevitel. Ennek egyik lehetséges módja tojás alapú termékek fogyasztása, mely laktóz intolerancia esetén kiválthatja, kiegészítheti laktózmentes-, illetve emésztett tejtermékek bevitelét. A tojás élelmiszeripari feldolgozása mára messze túlmutat a héjban értékesített tojások feltörésén és azonnali felhasználásán. A következőkben bemutatjuk, milyen tojástermékekkel találkozhatunk az élelmiszer-feldolgozásban és -kereskedelemben, illetve a vendéglátásban. Az egyes tojástermékek bemutatásán túl szeretnénk rávilágítani, milyen tartósítási eljárásokkal biztosíthatjuk a tojástermékek mikrobiológiai élelmiszer-biztonságát. Ezt követően ismertetjük a különböző eljárások mikrobiológiai kockázatot csökkentő hatását és egymáshoz viszonyított hatékonyságát, valamint az adott eljárások hatását a tojástermékek érzékszervi és technofunkcionális tulajdonságaira is. Tanulmányunkból kiderül, hogy ugyan az iparban jelenleg viszonylag egységes eljárásokat alkalmaznak, rendkívül hasonló paraméterekkel, azonban a kutatók számos alternatív - gyakran sokkal hatékonyabb eljárásokat fejlesztenek, amelyek elterjedése még várat magára. Ezen új technológiák sokkal kíméletesebbek, jobban megőrizhetik az eredeti tulajdonságokat, miközben élelmiszer-biztonsági hatásuk lényegesen nagyobb.  Kulcsszavak: időskor, szarkopénia, tojáslé, tartósítás, tojás, fejlesztés