Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144365
MOB:2019/1
Szerzők:Raposa L. Bence; Jurasek Júlia Vanda; Soltész Dorottya; Doma Valentina; Koczka Viktor; Kiss István; Turcsán Judit; Varjas Tímea
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ADALÉKOK; DAGANATOK; MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA; EPIDEMIOLÓGIA; RNS, MESSENGER
Folyóirat:Új Diéta - 2019. 28. évf. 1. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Élelmiszeriparban használt, mesterséges adalékanyagok molekuláris epidemiológiai és epigenetikai hatásai a metilációs mintázat kialakításáért felelős gének MRNS-expressziója / Raposa L. Bence [et al.]
  Bibliogr.: p. 26. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 1. sz., p. 22-26. : ill.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológiai adatai szerint a világ második vezető haláloka a daganatos betegség. Az élelmiszeripar fejlődése és a vele szemben támasztott egyre nagyobb elvárások szükségessé tették bizonyos mesterséges adalékanyagok kifejlesztését és használatát. A mesterséges anyagokkal való konzerválás és ízfokozás terjedésével párhuzamosan felmerült annak előnyei mellett az esetleges káros hatásainak lehetősége is. Számos tanulmány vizsgálja az adalékanyag-expozíció emberi, élettani és molekuláris hatásait, valamint azt, hogy megfigyelhető-e pozitív korreláció a daganatos betegségek és a túlzott mértékű adalékanyag-fogyasztás között. Az említett kórkép népegészségügyi jelentősége okot ad szélesebb körű tájékozódásra és vizsgálódásra. Állatkísérletes vizsgálataink célja a daganatos betegségek molekuláris epidemiológiai és epigenetikai hátterének feltérképezése, valamint a témával kapcsolatos ismeretek bővítése.  Kulcsszavak: adalékanyag, daganatos betegségek, molekuláris, epidemiológia