Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=142931
MOB:2019/1
Szerzők:Szabó S. András
Tárgyszavak:ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; PALLÁDIUM
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2019. 65. évf. 1. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Élelmiszerek ásványianyag-tartalma - Palládium az élelmiszerekben / Szabó S. András
  Abstr. hun.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2019. 65. évf. 1. sz., p. 2407-2408.


A palládium a platinafémekhez tartozó nehézfém, mikroelem. A platinafémeken belül a könnyű platinafémek csoportjába sorolható. Nem esszenciális és nem is stimulatív hatású elem. Az élelmiszerláncban meglehetősen kicsi, mikrogramm/kg koncentrációban fordul elő, ezért - bár létezik néhány határozottan toxikus vegyülete - toxikus hatásának gyakorlati (a mezőgazdasági termelés, a környezetvédelem vagy a humán táplálkozás szempontjából) jelentősége nincs. A palládiummal kapcsolatos ismeretanyag tárgyalására egy évekkel ezelőtt megkezdett közleménysorozat kiegészítése végett vállalkoztam.  Kulcsszavak: palládium, mikroelem, ásványi anyagok, Wollaston, palládium a litoszférában, palládium-felvétel, palládium-kibocsátás.