Előrelépések a gluténkimutatási és mennyiségi meghatározási módszerek fejlesztésében / Takács Krisztina, Koppányné Szabó Erika, Jánosi Anna
Bibliogr.: p. 2243-2247. - Abstr. hun., eng.
In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2018. 64. évf. 4. sz., p. 2213-2247. : ill.
A glutén élelmiszerekből történő kimutatása a cöliákiás betegek védelme érdekében elengedhetetlen, rendkívül fontos vizsgálat. Szükséges, hogy nagy figyelmet szenteljenek a biztonságos gluténmentes diétára, a gluténmentes élelmiszerek ellenőrzésére, és mindehhez egy megbízható mérési módszer álljon rendelkezésre. A glutén és a glutén tartalmú gabonalisztek élelmiszeripari felhasználása széleskörű. Több olyan élelmiszer-készítményben is megjelenhet, ahol a laikus fogyasztó nem is várná. Különböző élelmiszeripari termékekben (pl. húsokban, édességekben) íz- és állományjavító anyag lehet, másrészt a gluténmentes élelmiszer véletlenszerűen kontaminálódhat cöliákia-aktív cereáliával betakarítás, szállítás, tárolás vagy feldolgozás során. A glutén vizsgálatára és kimutatására többfajta módszer létezik (többek között mikroszkópos, elektroforetikus, kromatográfiás, immunológiai illetve DNS-alapú, stb.). A glutén kvantitatív kimutatásának azonban elsősorban fehérje-alapúnak, tehát immunológiai módszernek kell lennie (R5-ELISA) a CODEX STAN 118-1979 szerint [1]. Ha létezik az immunológiai módszerrel azonos érzékenységű és specificitású módszer a nyers és feldolgozott, hőkezelt élelmiszerek kvantitatív mérésére, akkor az is megengedett vizsgálati lehetőség lehet. A témában érdekelt szakemberek folyamatosan arra törekszenek, hogy a jelenlegieknél még érzékenyebb, még specifikusabb kimutatási módszereket fejlesszenek ki. Kezdetben a gliadint felismerő ellenanyagok fejlesztése volt a fókuszban, majd a gliadin T-sejt-stimuláló (cöliákiát kiváltó) epitópjait felismerő ellenanyagok fejlesztése került előtérbe. Alternatív és egyben kiegészítő módszerként a legelfogadottabb a DNS-alapú PCR technikával történő kimutatás, mely az expresszálódható fehérjejelenlét kockázatát tudja előrejelezni. A cikk a glutén kimutatási és mennyiségi meghatározási módszereinek fejlesztésében történt előrelépéseket, a módszerekben rejlő nehézségeket, valamint az ezen analtikai vizsgálatokkal kapcsolatos jogszabályozásokat mutatja be. Kulcsszavak: cöliákia, glutén, ELISA, PCR, ómega-gliadin ellenanyag, R5 ellenanyag, monoklonális G12 ellenanyag