Magas vérnyomásos betegek táplálkozási szokásainak és attitűdjének vizsgálata / Dakó Eszter [et al.]
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2017. 26. évf. 1. sz., p. 28-31. : ill.
A szív-ér rendszeri rizikót jelentő magas vérnyomás (hipertónia) kezelésében étrendi változtatásokra is szükség van. Célunk volt felmérni a vizsgált csoport ismereteit a magas vérnyomás étrendjét illetően. Továbbá vizsgáltuk a diétás tanácsadás hatását a táplálkozásra/élelmiszer-fogyasztásra és az életmódváltásra. A vizsgálati csoportot 40 és 60 év közötti hipertóniás betegek alkották. Az adatfelvétel két, saját szerkesztésű kérdőívvel történt. Az 1. számú kérdőív a betegek táplálkozási szokásaira és attitűdjére, míg a 2. számú kérdőív a diétás tanácsadáson megjelent betegek élelmiszer-fogyasztásában, diétával kapcsolatos ismereteiben és attitűdjében bekövetkezett változásokra fókuszált. A betegek fele elismeri ugyan az étrend szerepét a kezelésben, de a magas vérnyomás diétájával kapcsolatban nem keresnek fel dietetikust. A dietoterápiával kapcsolatos ismereteikhiányosnakbizonyultak. Az oktatás után részben változtattak táplálkozási szokásaikon. Tapasztalható volt bizonyos fokú attitűdbeli változás is, azonban ez nem bizonyult szignifikánsnak (átlag: 7 +- 3, p <0,05). Kijelenthető, hogy a magas vérnyomás kezelésében segítséget jelent a betegoktatás, amely hatással lehet a táplálkozási szokásokon túl az attitűdre is.