Nutrigenomika és nutrigenetika alkalmazásának sportdietetikai vonatkozású lehetőségei / Shenker-Horváth Kinga [et al.]
Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2017. 26. évf. 1. sz., p. 20-23. : ill.
Születésünktől kezdve adott a genetikai örökségünk, amelyben a kódolt információ jó része érvényre jut. Ezen információk határozzák meg megjelenésünket, testünk működését, valamint külső-belső tulajdonságaink nagy részét. Számos betegséggel és tulajdonsággal kapcsolatban azonban genetikailag csak a hajlamunk, fogékonyságunk meghatározott, s életmódunktól is függ, hogy elősegítjük-e, lassítjuk-e, vagy megelőzzük-e a kialakulásukat. Napjainkra a genetika vizsgálata egybeolvadt a táplálkozástudománnyal, és olyan dinamikusan fejlődő tudományterületek születtek, mint a nutrigenomika és a nutrigenetika. Segítségükkel feltárható a táplálkozás befolyása az egyedi genetikai tulajdonságok szintjén, a gének működésén keresztül az anyagcsere-folyamatokra. Egy sportoló nutrigenomikai és nutrigenetikai profiljának elkészítése során feltérképezhetők olyan genetikai tényezők és génpolimorfizmusok (pl. ACE, ACTN3, NOS3), amelyeknek a jelenléte befolyással lehet sport-pályafutására. Fontos szerepet kaphat a nutrigenomika és a nutrigenetika egy sokszakmás munkacsoporton belüli sportdietetikai ellátásban, mivel az egyéni genetikai adatok és a sportteljesítménnyel kapcsolatos genetikai változatok alapján teljesen személyre szabott sportág-specifikus tápanyag-felvételi ajánlásokat tud kidolgozni a sportdietetikus.