Az ételmérgezés diagnózisa és kezelése / Timothy L. Switaj, Kelly J. Winter, Scott R. Christensen
Bibliogr.: p. 59-66. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2016. 23. évf. 5. sz., p. 59-66. : ill.
Az USA járványügyi hivatalának (CDC) becslése szerint évente hat amerikaiból egy kap ételmérgezést. A betegség leggyakoribb okai vírusok (pl. norovírus), baktériumok (pl. Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Listeria) és paraziták (pl. Toxoplasma gondii, Giardia). A végleges diagnózis csak széklettenyésztéssel vagy más, bonyolultabb laboratóriumi vizsgálattal állapítható meg. Ételmérgezés gyanújakor az empirikus kezelést már e vizsgálatok eredményének megismerése előtt el kell kezdeni. Az empirikus terápia lényege a tünetek kezelése, a klinikailag dehidrált betegek rehidrálása és antibiotikum adása. Az ételmérgezéseket jelenteni kell a helyi és állami egészségügyi szerveknek.