Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=117401
MOB:2015/4
Szerzők:Szűcs Zsuzsanna
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; AJÁNLÁSOK
Folyóirat:Új Diéta - 2015. 24. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Új táplálkozási ajánlások az Egyesült Államokban / Szűcs Zsuzsanna
  Bibliogr.: p. 9. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2015. 24. évf. 4. sz., p. 7-9. : ill.


Manapság már meggyőző, tudományos bizonyítékok támasztják alá az összefüggést az egészséges táplálkozási szokások és az elhízás, valamint a civilizációs betegségek (szív-érrendszeri kórképek, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség és számos rákfajta) kisebb kockázata között. Továbbá egyre több információval rendelkezünk arról is, hogy a táplálkozási szokások hatással vannak bizonyos idegrendszeri/kognitív működési zavarok, vala-mint veleszületett rendellenességek kialakulására. Az Egyesült Államok mezőgazdasági (USDA), valamint egészségügyi és emberi erőforrás (HHS) kormányhivatalai felkérésére összehívott szakértői bizottság ez év tavaszán publikált, közel hatszáz oldal terjedelmű szakvéleménye a pillanatnyilag rendelkezésre álló táplálkozás-tudományi tények áttekintésével, összegzésével fektette le a legfrissebb, amerikai, táplálkozási ajánlás alapjait. A régebbi gyakorlattal szakítva a szakértői riport élelmi-szer-alapú irányelv megfogalmazását ösztönzi, ugyanakkor tápanyag-fogyasztási célokat is megfogalmaz a nép-egészségügyi szempontból veszélyes tápanyagok, így a telített zsír, a nátrium és a cukor vonatkozásában.