Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=115968
MOB:2015/1-2
Szerzők:Csóka Mariann; Tolnay Pál; Szabó S. András
Tárgyszavak:MÉZ; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2014. 60. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Hársmézminták mért fizikai és kémiai jellemzői közötti összefüggés / Csóka Mariann, Tolnay Pál, Szabó S. András
  Bibliogr.: p. 370. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2014. 60. évf. 4. sz., p. 363-370. : ill.


A méz színe, HMF tartalma és diasztázaktivitása fontos minőségi jellemzők. A HMF-tartalom és a diasztázaktivitás vonatkozásában a Magyar Élelmiszerkönyv határértékeket ad meg különböző méztípusokra. Ezen fizikai és kémiai jellemzők különböző hőmérsékletű hőkezelés, illetve tárolás hatására bekövetkező változását és azok összefüggéseit vizsgáltuk. Minden esetben arra az eredményre jutottunk, hogy magasabb hőmérsékletnek kitett mézben intenzívebb a jellemzők változása. Az összefüggés-vizsgálatok szerint nagyon szoros korreláció van a színváltozás és a HMF-tartalom között, a színváltozás és a diasztázaktivitás között, valamint szoros az összefüggés a HMF-tartalom és a diasztázaktivitás változása között is.