Szklerózis multiplexben szenvedő betegek zsírsavfelvételének vizsgálata / Varga Zsófia [et al.]
Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2015. 24. évf. 1. sz., p. 6-8. : ill.
A szklerózis multiplex (SM) egy autoimmun, idegrendszeri betegség. Több tanulmány vizsgálta, hogy a betegek körében bizonyos mikro-, és makro tápanyagok felvétele jelentősen eltér az egészséges emberek által bevitt menynyiségektől, így ez is közre játszhat a beteg állapotának romlásában. Munkánk célja az volt, hogy megvizsgáljuk: a kontrollcsoporttal összevetve van-e számottevő különbség a betegek zsírsavfelvételében? Kérdőíves felmérést (OLEF 2003) végeztünk, s háromnapos táplálkozási naplót töltettünk ki a betegekkel. A felmérésben negyven beteg, illetve harminc egészséges személy (kontroll) vett részt. Az adatok kiértékeléséhez MS Excel és SPSS 18.0 programot használtunk, kétmintás t próbát és Pearsonféle korrelációs analízist és ANOVA-t alkalmaztunk. A kapott eredményeket akkor tekintettük szignifikánsnak (jelentősnek), ha p <=0,05 volt. A betegek szignifikánsan kevesebb (p < 0,05) zsiradékot, ómega-3-zsírsavat, linolsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavat, olajsavat, arachidonsavat fogyasztottak, mint a kontrollcsoport tagjai. A kapott eredmények arra engednek következtetni, hogy a nem megfelelő arányú zsírsav felvétele befolyásolhatja az SM-betegek állapotát. Mivel e zsírsavak egy része eszszenciális zsírsav, amelyeknek igazoltan védőhatásuk van, fontos, hogy a betegek gondoskodjanak a megfelelő felvételükről.