Amatőr és profi versenykerékpárosok táplálkozása és tápláltsági állapotának mérése felkészülési és versenyidőszakban / Vidákovich Sára, Polyák Éva
Bibliogr.: p. 65. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2014. 5. évf. 2. sz., p. 57-65. : ill.
Bevezetés és célkitűzés: A felkészülési- és a versenyidőszakban a versenyszerűen kerékpározó amatőrök és profik táplálkozásának és testösszetételének esetleges változásáról, illetve a két csoport összehasonlításáról még nem született hazai tanulmány. Anyag és módszer: Munkánk célcsoportja egészséges, 18. életévüket betöltött magyar amatőr és profi országúti versenykerékpárosok voltak. Elemszámunk 41 fő volt, melyből 21 fő profiból (7 fő nő, 14 fő férfi) és 20 fő amatőr kerékpárosból (3 fő nő, 17 fő férfi) állt. Mintánkból kizártuk a 18. életév alatti kerékpárosokat, illetve a más ágban versenyszerűen sportolókat. A vizsgálat Budapesten és Pécsett zajlott 2013. március és decembere között, két alkalommal. Munkánkban az egyének táplálkozását saját szerkesztésű kérdőívvel, fogyasztási gyakorisági kérdőívvel és háromnapos táplálkozási naplóval vizsgáltuk. A testösszetétel mérésre az Omron BF511-es validált testösszetétel mérő készüléket használtuk. A három napos étrendeket a NutriComp DietCAD 2.1-es étrendtervező-tápanyagszámító szoftverrel számoltuk. Az eredményeket leíró statisztikával, két mintás t-próbával és chi2 próbával elemeztük Microsoft Office Excel 2010. programmal. Akkor tekintettük szignifikánsnak az eredményeket ha p?0,05 volt. Eredmények: A profi kerékpárosoknak szignifikánsan (p<0,05) nagyobb volt a testizom százaléka és alacsonyabb a testzsír százaléka, az amatőrökhöz képest. Az étkezési naplók esetében, a profik szignifikánsan (p<0,05) nagyobb mennyiségű rostot, eikozapentaénsavat és dokozahexaénsavat fogyasztottak, és szignifikánsan gyakrabban étkeztek, mint az amatőrök. Következtetések: A kerékpárosok antropometriai és táplálkozási jellemzői a két vizsgált időszakban hasonlók voltak. A profi és az amatőr kerékpárosok testösszetétele és táplálkozása között találtunk különbségeket, ami valószínűleg a profi kerékpárosoknál edzésének időtartamának és gyakoriságának köszönhető.