Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=112994
MOB:2014/3
Szerzők:Pálfi Erzsébet
Tárgyszavak:COELIAKIA; DIÉTA
Folyóirat:Új Diéta - 2014. 23. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Coeliakia : életforma, vagy divatdiéta? / Pálfi Erzsébet
  Bibliogr.: p. 4. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 4. sz., p. 2-4. : ill.


A coeliakia genetikai alapon, környezeti provokációra kialakuló, autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával és számos, gyomor-bél rendszeren kívüli tünettel, valamint társbetegségekkel jár. A provokáló ágens az egyik búzafehérje, a glutén, valamint az árpában levő hordein és a rozsban található szekalin. A glutén, mint kiváltó faktor, manapság más tünetegyüttesek kapcsán is szóba kerül. A búzaallergiások, a nem coeliakiás gluténérzékenyek (NCGS), valamint az irritábilis bélszindrómások is gluténmentes diétát tartanak sokszor szükségtelenül, korrekt, orvosi diagnózis nélkül. Éppen ezért kell a dietetikusi gyakorlat során az orvosi diagnózishoz ragaszkodni, s ennek alapján meghatározni az étrendet. A coeliakia terápiája változatlanul a gluténmentes étrend, azonban a szigorúsága mindig a betegség típusához és a beteg küszöbdózisához alkalmazkodik, ezáltal válhat jobbá a páciens életminősége. A glutén a tizennégy jelölésköteles allergén egyike, így ez év végétől nem csak a csomagolt élelmiszereken tüntetik fel, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazási helyen csomagolt termékeken is, és a köz-étkeztetésben és a vendéglátásban az étlapokon szintén jelölik. Ezenkívül a coeliakia ama kevés betegség egyike, amelyre konkrét, prevenciós ajánlás létezik.