Új WHO-irányelvtervezet a cukorfogyasztásra vonatkozóan / Szűcs Zsuzsanna
Bibliogr.: p. 28. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 2-3. sz., p. 27-28.
Az idült, nem fertőző betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen életmód, azon belül is a helytelen táplálkozás talaján jön létre. Az étrendi hibák között említhető bármely élelmiszercsoport vagy tápanyag túlzott fogyasztása. Igaz ez a megállapítás a cukrok, azon belül is az élelmiszerek, az ételek és az italok részeként megtalálható hozzáadott vagy szabad cukrok fogyasztására is. A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható a túlsúly és az elhízás, valamint a fogbetegségek kialakulásával. A megengedhető cukorfogyasztásra vonatkozó, pillanatnyilag érvényes ajánlást legutóbb 2002-ben fogalmazta meg a FAO és a WHO közös, szakértői csoportja, amely a napi energiafelvétel 10 százalékában jelölte meg a cukorfogyasztás ajánlott, felső határát. 2014 márciusában a WHO a hozzáadottcukor-fogyasztás további csökkentésének szükségességét is felvető, új irányelvtervezetet hozott nyilvánosságra. Az irányelvtervezetben a régebbi ajánlásokon túl a szabad cukorfogyasztást a napi energiafelvétel 5 százalékában maximáló, feltételes javaslat is megfogalmazódik. A szigorúbb ajánlástól a szakértők az étrendi minőség javulásán keresztül elsősorban az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulásának visszaszorulását várják. A szakmai szervezetek, közöttük az MDOSZ bevonásával zajló, nyilvános konzultáció lezárását követően a WHO végleges állásfoglalása 2014 nyarán várható.