Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=109144
MOB:2013/4
Szerzők:Csóka Mariann; Tolnay Pál; Szabó S. András
Tárgyszavak:ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; MÉZ
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2013. 59. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/index.php/eviko]


  Hársméz HMF tartalmának változása hőkezelés hatására és a tárolás során / Csóka Mariann, Tolnay Pál, Szabó S. András
  Bibliogr.: p. 161-162. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2013. 59. évf. 4. sz., p. 157-162. : ill.


A méz minőségét a helytelen tárolás és a túlzott hőkezelés is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Ezekre a nem megfelelő feldolgozási körülményekre utalhat a méz magas HMF tartalma is, mely vegyület egyszerű cukrok bomlása során keletkezik és a szín, valamint az aroma megváltozását is okozhatja. A hársméz HMF tartalmának alakulását spektrofotometriás módszerrel követtük nyomon eltérő feldolgozási és tárolási hőmérsékleteket alkalmazva. A vizsgálatok során egyedül a magas hőmérsékletű (90 °C-os) kezelés növelte meg annyira a méz HMF tartalmát, hogy az meghaladta a rendeletben előírt 40 mg/kg határértéket.