Korszerű táplálkozás időskorban / Lelovics Zsuzsanna, Cseh Judit, Figler Mária
Bibliogr.: p. 46. - Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2009. 3. sz., p. 43-46. : ill.
Az idősödéskutatások eredményeként napjainkra prioritást nyert a preventív gerontológia, amelynek fontos része az idősödés táplálkozástudománya (geroalimentológia). Ennek az igénye, de szükségessége is mindinkább fokozódik a lakosság és a szakma (orvosok, dietetikusok, élelmiszeripar) oldaláról egyaránt. A kutatások azt is igazolják, hogy az öregkor számos betegsége összefügg a nem megfelelő táplálkozással, így a "sikeres öregedés" egyik lehetősége a táplálkozásmodulációban rejlik. Tudományos közlemények sora számol be a táplálkozás és az idősödés kapcsolatáról, megállapítva, hogy igen fontos tényező olyan - a kor előrehaladtával - gyakoribb betegségek kialakulásában, mint a daganatos betegségek, malignus folyamatok, szív-érrendszeri károsodások, csontritkulás, szürke hályog (cataracta) és maculadegeneráció.