Fluorokinolonok in vivo étel-interakciós vizsgálatai / Füredi Petra [et al.]
Bibliogr.: p. 87. - Abstr. hun., eng.
In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2009. 79. évf. 2. sz., p. 81-87. : ill.
Az utóbbi években a figyelem központjába került a fluorokinolon típusú gyógyszerek étel-interakciós vizsgálta. Ismert, hogy az elfogyasztott táplálék számos módon befolyásolhatja az egyes hatóanyagok hatását. Ha a farurakon az étel valamilyen összetevőjével (pl. fémion, fehérje) kölcsönhatásba lép, az nagy valószínűséggel hatást fejt ki a gyógyszer farmakokinetikai tulajdonságaira, így például megváltoztathatja a tápcsatornából történő felszívódását, és klinikai hatékonyságát. Számos tanulmány vizsgálta, hogy a fluorokinolonok a táplálék (pl. tejtermékek, gyümölcslevek) többértékű fémionjaival alacsony oldékonyságú komplexet képeznek, így csökkentve a kemoterápiás szer biológiailag hasznosítható mennyiségét. Ugyanakkor olyan kutatások is napvilágot láttak, melyek szerint a tápláléknak nincs jelentős hatása a fluorokinolonok felszívódására. Jelen cikk egy irodalmi összefoglalás az eddig leírt fluorokinolonétel interakció in vivo vizsgálatairól, amely segít eligazodni, hogy mikor kell számolni klinikailag jelentős étel-interakcióval, és milyen megfontolások figyelembevételével kerülhető el a nem kívánt kölcsönhatás.