Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=72260
MOB:2009/1
Szerzők:Pucsok József; Dékány Miklós; Pucsok József Márton; Berkes István
Tárgyszavak:DIABETES MELLITUS, NEM INZULINDEPENDENS; GENOMIKA; TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNY
Folyóirat:Metabolizmus - 2008. 6. évf. 3. sz.
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  Táplálkozásgenomika jelene és jövője / Pucsok József [et al.]
  Bibliogr.: p. 193. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2008. 6. évf. 3. sz., p. 189-193.


A táplálkozásgenomika (nutrigenomika) olyan kutatási irányzat, amely a táplálkozás és a genom közötti kölcsönhatással foglalkozik. Kombinálja a táplálkozástudomány és a funkcionális genomika módszereit. A tápanyagok heterogén hatásai és a genomon belüli szekvencia-variációk közötti korreláció tanulmányozása révén olyan új vizsgálati módszereket alkalmaz, amelyekkel lehetővé válik annak elméleti és gyakorlati bizonyítása, hogy a táplálékban lévő különböző anyagok milyen hatással vannak a genom teljes egészére kiterjedő génexpresszióra (mRNS-profirilozálás) és a szérum metabolitok szintjére (metabolit-profilírozás). Az elméleti és gyakorlati információk alapján ismertté válhat, hogy a táplálék-összetevők biológiai hatása, funkciója hogyan érvényesül a genomban. A génexpresszió különböző formái információt szolgáltatnak, és hatékonyabbá tehetik a táplálkozással összefüggő különböző betegségek megelőzését, különösen a poligénes öröklődésű betegségek: 2-es típusú diabétesz, metabolikus szindróma, hipertónia stb. prevencióját. Lehetővé válik a személyre szabott táplálkozással összefüggő elméleti és gyakorlati tanácsok megadása.