Táplálkozásgenomika jelene és jövője / Pucsok József [et al.]
Bibliogr.: p. 193. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2008. 6. évf. 3. sz., p. 189-193.
A táplálkozásgenomika (nutrigenomika) olyan kutatási irányzat, amely a táplálkozás és a genom közötti kölcsönhatással foglalkozik. Kombinálja a táplálkozástudomány és a funkcionális genomika módszereit. A tápanyagok heterogén hatásai és a genomon belüli szekvencia-variációk közötti korreláció tanulmányozása révén olyan új vizsgálati módszereket alkalmaz, amelyekkel lehetővé válik annak elméleti és gyakorlati bizonyítása, hogy a táplálékban lévő különböző anyagok milyen hatással vannak a genom teljes egészére kiterjedő génexpresszióra (mRNS-profirilozálás) és a szérum metabolitok szintjére (metabolit-profilírozás). Az elméleti és gyakorlati információk alapján ismertté válhat, hogy a táplálék-összetevők biológiai hatása, funkciója hogyan érvényesül a genomban. A génexpresszió különböző formái információt szolgáltatnak, és hatékonyabbá tehetik a táplálkozással összefüggő különböző betegségek megelőzését, különösen a poligénes öröklődésű betegségek: 2-es típusú diabétesz, metabolikus szindróma, hipertónia stb. prevencióját. Lehetővé válik a személyre szabott táplálkozással összefüggő elméleti és gyakorlati tanácsok megadása.