Egészségkockázatos és egészségvédő táplálkozást befolyásoló pszichológiai jellemzők összehasonlító elemzése sportolói és kontroll középiskolás csoport körében / Pikó Bettina, Mikulán Rita
Bibliogr.: p. 144-145. - Abstr. hun., eng.
In: Sportorvosi Szemle. - ISSN 0209-682X. - 2008. 49. évf. 3. sz., p. 140-145. : ill.
A táplálkozás szorosan összefügg az életmód más elemeivel, így különösen erős a kapcsolódás a fizikai aktivitással. Éppen ezért az egészségvédő és egészségkockázatos táplálkozást is helyesebb a fizikai aktivitás függvényében vizsgálni. Az étkezési szokások nemcsak a táplálkozás egészséges, illetve egészségtelen voltának megítélésében, hanem a saját egészség önértékelésében is fontos szerepet játszanak. A saját táplálkozás megítélésére pszichológiai jellemzők is kihatnak. Vizsgálatunk fókuszában sportoló (n = 91) és nem sportoló (kontroll középiskolás, n = 256) fiatalok (N = 347) táplálkozásának néhány jellemzője, valamint annak megítélése állt, hogy mennyire tartják egészségesnek saját táplálkozásukat. A táplálkozás megítélésével összefüggésben azt is vizsgáltuk, hogy mennyiben befolyásolják bizonyos egyéni és társas pszichológiai jellemzők, mint az önbecsülés és a szociális/társas összehasonlítás. Az eredmények azt mutatják, hogy a sportoló fiatalok táplálkozására jellemző a nagyobb egészségtudatosság, és az aktívabb monitorozási hajlam. Míg a nem sportoló fiataloknál a saját táplálkozásuk megítélése erőteljesen függ a mások viselkedésének megfigyelésétől, addig a sportoló fiataloknál a táplálkozási szokásaik (mind az egészségkockázatos, mind pedig az egészségvédő táplálékok fogyasztása) mellett aktuális testtömeg-indexük és önbecsülésük a mérvadó. A sportolás tehát pozitívan hat nemcsak a táplálkozásra, hanem a táplálkozás tudatos monitorozására és megítélésére is.