Táplálkozás és a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás / Fehér János, Lengyel Gabriella
Bibliogr.: p. 1496. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2006. 147. évf. 32. sz., p. 1491-1496. : ill.
A világon évente közel 17 millió ember hal meg cardiovascularis megbetegedés következtében. Ennek tekintélyes része megelőzhető az elsődleges kockázati tényezők kiiktatásával, így a helytelen táplálkozás, a fizikai inaktivitás megszüntetésével és a dohányzás abbahagyásával. Költséghatékony nemzeti program, valamint az egyéni kockázatot csökkentő életmód jelentős mértékben hozzájárulhat a cardiovascularis halálozás csökkentéséhez. Egyénileg a vérnyomás és koleszterinszint rendszeres ellenőrzésével, az elhízás megakadályozásával és dohányzásmentes életmóddal mérsékelhetők azok a szervezeti elváltozások, amelyek e betegség halálos következményeit okozzák. Az étrend jelentős mértékben hatással van az emberi megbetegedések kialakulására. A nyugati étrend atherogen hatású, elhízást okoz, növeli a myocardialis infarctus kockázatát. A mediterrán diéta kedvezően befolyásolja a születéskor várható élettartamot. A távol-keleti japán diéta nagyobb figyelmet érdemel táplálkozástani szempontból, mert a világon itt a leghosszabb a születéskor várható élettartam, és legkisebb a szív- és érrendszeri halálozás. A minőségi tápanyagok (vitaminok, vitaminszerű anyagok, borban, gyümölcsitalokban levő polifenolok, nyomelemek, omega-3-zsírsavak) szerepet játszanak az oxidatív stressz csökkentésében és a cardiovascularis halálozás mérséklésében.