A táplálkozás és a gyógyszerészet : az élelmiszer adalékanyagok alkalmazásának előnyei és kockázatai / Sohár Pálné
Abstr. hun.
In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2005. 49. évf. 12. sz., p. 745-750.
Az élelmiszer-adalékanyagok nem véletlenszerűen vagy elkerülhetetlenül jutnak be a táplálékunkba, hanem szándékos hozzáadás révén, az élelmiszer tulajdonságainak kedvezőbbé tétele céljából. Engedélyezésüket részletes toxikológiai vizsgálatok előzik meg annak biztosítására, hogy felhasználásuk ne jelentsen a megengedhetőnél nagyobb kockázatot a fogyasztó egészségére. Az egészségügyi szempontok mellett egyre nagyobb jelentősége van a technológiai szükségesség részletes indoklásának, a felesleges vagy túlzó adalékanyag felhasználás visszaszorításában.