Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=161166
MOB:2022/3
Szerzők:Pálfi Erzsébet
Tárgyszavak:TÁPLÁLÉK; LAKTÓZINTOLERANCIA; GLUTEN; DIETETIKA
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2022. 21. évf. 4. sz.
[https://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  Táplálékintoleranciák és dietoterápiájuk : mítosz vagy valóság? / Pálfi Erzsébet
  Bibliogr.: p. 233. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2022. 21. évf. 4. sz., p. 230-233. : ill.


Táplálékintoleranciák néven a laikus közvélemény számos eltérő patomechanizmusú betegséget ért, amelyek tünetei, lefolyásuk és, természetesen, kezelésük is eltérő. Közös bennük, hogy mindet a táplálék-összetevők váltják ki, valamint tüneteik nem specifikusak a betegségre. Talán a leggyakrabban intoleranciaokozóként emlegetett két táplálék-összetevő a laktóz és a gabonafélék gluténtartalma. Laktózintolerancia alatt tulajdonképpen a laktáz részleges vagy teljes hiányából adódó Malabszorpciót értjük, amely különböző formáinak eltérő dietoterápiáját igyekszik összefoglalni a közlemény. A glutén által asszociált kórképek még színesebb képet mutatnak, így étrendi kezelésük is nagyban eltér egymástól. Jelen közlemény elsősorban a nem cöliákiás gluténérzékenységre fókuszál.