Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=146140
MOB:2020/2
Szerzők:Bánáti Diána
Tárgyszavak:ÉLELMISZERBIZTONSÁG; KORONAVÍRUS; SARS-COV-2; MADÁRINFLUENZA; SARS (SÚLYOS AKUT RESPIRATORIKUS SZINDRÓMA); STAPHYLOCOCCUS AUREUS; PANDEMIA
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2020. 66. évf. 2. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Vírusok az élelmiszerekben az új koronavírus-járvány fényében / Bánáti Diána
  Bibliogr.: p. 2918-2921. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2020. 66. évf. 2. sz., p. 2893-2921. : ill.


A szerző a SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) új típusú koronavírus) által okozott, 2019-2020 években kitört COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) viágjárvány (pandémia) kapcsán összefoglalót készített az élelmiszerekkel, illetve az élelmiszerlánc-biztonsággal összefüggő patogén vírusok jellemzőiről, terjedési módjáról, gazdasági jelentőségéről. A világjárvány kezdeti időszakában nem volt bizonyos, hogy a SARS-CoV-2 terjedése élelmiszerek közvetítésével várható-e. Az összes meghatározó élelmiszer-biztonsági és járványügyi európai és világszervezet (EFSA, WHO, CDC, FDA stb.) azt állítja, hogy a SARS-CoV-2 nem terjed élelmiszerek útján. Azt azonban tudjuk, hogy a vírus néhány órától napokig (akár 3 napig) terjedő időn keresztül stabil aeroszolokban és bizonyos felületeken. Ugyanakkor igen sokrétűek a COVID-19 világjárványnak az élelmiszerekre, a táplálkozásra, az egészségre, a környezetre és az egész élelmiszer hálózatra gyakorolt következményei, amelyekt a szerző röviden áttekint.  Kulcsszavak: újtípusú koronavírus (SARS-CoV-2), COVID-19, pandémia, sertésinfluenza-A (H1N1), madárinfluenza-A (H5N1), SARS, MERS, élelmiszer, élelmiszergazdaság, élelmiszer-biztonság