Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144697
MOB:2020/2
Szerzők:Zentai Andrea; Tóth Krisztina
Tárgyszavak:ÉLELMEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK; ISKOLÁK; EGÉSZSÉGÜGYI REFORMOK
Folyóirat:Új Diéta - 2020. 29. évf. 2. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Az egészséges táplálkozást ösztönző iskola program / Zentai Andrea, Tóth Krisztina
  Bibliogr.: p. 10. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 2. sz., p. 7-10.


A közétkeztetési rendelet hatályba lépése jelentős reformokat hozott egyes oktatási-nevelési intézményekben. A tanulók, szülők, pedagógusok, konyhai dolgozók fokozatos felkészítése a változásokra azonban sok esetben elmaradt, így a rendelet bevezetését több helyen elutasítás kísérte. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet álláspontja szerint, a közétkeztetési reformok széleskörű elfogadásának alapfeltétele az egészséges táplálkozást ösztönző iskolai környezet kialakítása. Ennek része a rendelet főbb előírásainak általános ismerete, a közétkeztetés egyes szereplői közötti folyamatos párbeszéd, igényfel-mérés és az esetleges problémákra való közös megoldás-keresés. 2018-ban az intézet Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 10 általános iskolában tesztelte az ezt célzó pilot programját. A program keretében iskolai "menzabizottságok" alakultak, kidolgozásra került "Az egészséges táplálkozást és a közétkeztetés elfogadottságát ösztönző iskolai környezet feltételei" című segédanyag, továbbá oktatási anyagok és a szülőknek és a pedagógusoknak szóló tájékoztató kiadvány, a közétkeztetéssel és az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítése céljából.  Kulcsszavak: közétkeztetési rendelet, reform, pilot program