Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144696
MOB:2020/2
Szerzők:Eördögh Erika; Hoyer Mária
Tárgyszavak:TÁPLÁLÉK; SZENVEDÉLYBETEGSÉGEK; OBESITAS; NEUROBIOLOGIA
Folyóirat:Új Diéta - 2020. 29. évf. 2. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Ételaddikció / Eördögh Erika, Hoyer Mária
  Bibliogr.: p. 7. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 2. sz., p. 4-7.


A közlemény célja az ételaddikcióval foglalkozó új vizsgálatok áttekintése és az élelmiszer- meg drogfüggőség közötti hasonlóságok és különbségek kiemelése. Az étkezési zavarokkal foglalkozó új vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanazok a neurobiológiai utak, amelyek szerepet játszanak a drogfüggőség kialakulásában, befolyásolják az ételfogyasztást, s a szervezet tápanyagfelvételét egy sor bonyolult, környéki és központi jelátviteli hálózat szabályozza. A kutatások igazolják, hogy függőség, illetve sóvárgás alakulhat ki bizonyos élelmiszerekkel (cukor, zsír, só) kapcsolatban. A megszerző viselkedést motiváló neurobiológiai rendszerekkel foglalkozó legfrissebb kutatások pedig feltárják azt, hogy az energia-dús, jutalmazó ételek iránti szerzett késztetés hozzájárul az elhízás népbetegségként való megjelenéséhez.  Kulcsszavak: függőség, sóvárgás, ételaddikció, elhízás, neurobiológia