Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=152150
MOB:2021/4
Szerzők:Németh Csaba; Tóth Adrienn; Lelbach Ádám; Surányi József; Hidas Karinia; Friedrich László
Tárgyszavak:IDŐSKORÚ; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK; TOJÁS; AMINOSAVAK, ESSENTIALIS
Folyóirat:Idősgyógyászat - 2021. 6. évf. 3-4. sz.
[https://idosgyogyaszat.hu/ujsagok_olvasasa]


  Egészséges fehérje termékek idősek számára a zsírtartalom csökkentésének lehetőségei omlett (rántotta) alapok fejlesztésében / Németh Csaba [et al.]
  Bibliogr.: p. 120-122. - Abstr. hun., eng.
  In: Idősgyógyászat. - ISSN 2498-8057. - 2021. 6. évf. 3-4. sz., p. 114-122. : ill.


A tojás az emberiség ősidők óta fogyasztott tápláléka. Kiváló makro- és mikrotápanyag-összetételű élelmiszer, mely ezen tulajdonsága miatt az utóbbi időben ismételten egyre nagyobb figyelmet kap a táplálkozásban. Kiváló fehérje- és aminosav-összetételének köszönhetően a tojás fogyasztása minden korcsoport számára ajánlott, de az idősebb korosztály esetén esszenciális aminosav-tartalmának és purinvázas fehérje-mentességének köszönhetően különösen javasolható. Kutatásunkban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a tojástermékek, ezen belül az omlett (rántotta) fehérje-tartalmát milyen módszerekkel növelhetjük anélkül, hogy a késztermékek érzékszervi tulajdonságai, vagy techno-funkcionális tulajdonságai negatív irányú változást mutatnának. A magyar (és számos más ország) étkezési szakásaiban jelentős szerepet játszik különböző omlettek fogyasztása, ezért nagy jelentőségű a zsírcsökkentett omlettek előállításának lehetősége. Az omletteket könnyű elkészíthetőségük, lágy konzisztenciájuk és könnyű fogyaszthatóságuk az idős korosztály tagjai számára is igen népszerűvé teszik. Közleményünkben az igen gyakran fogyasztott omlett példáján mutatjuk be, hogy az élelmiszertudomány és technológia miként tud az orvostudománnyal együttműködve az idősek számára legoptimálisabb élelmiszerek tudományos háttere előállításában segítséget nyújtani.  Kulcsszavak: tojás, fehérje, aminosav, idősek, omlett (rántotta)