Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156285
MOB:2021/2
Szerzők:Vajdovich Dorottya Krisztina; Schmél Józsua; Ressely-Szarvas Veronika; Bodor Zsanett; Benedek Csilla
Tárgyszavak:ITALOK; ANTIOXIDÁNSOK; FEHÉRJÉK, TÁPLÁLÉK; ROST (TÁPLÁLKOZÁS); NÖVÉNYI KIVONATOK
Folyóirat:Új Diéta - 2021. 30. évf. 2. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Antioxidánssal, fehérjével és rosttal dúsított álgabona-alapú növényi italok vizsgálata / Vajdovich Dorottya Krisztina [et al.]
  Bibliogr.: p. 23. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 2. sz., p. 20-23. : ill.


Az egészséges idősödés szempontjából többek között a megfelelő hidratáció, a fehérje- és rostfelvétel, illetve az étrendi antioxidánsok jelentősek. Kutatásunk középpontja egy saját fejlesztésű funkcionális ital, amely célzott összetételével az időskori problémák megelőzését szolgálhatja. Célunk volt a komponensek egymásra gyakorolt hatásának (rostok, fehérjék) az ital antioxidáns kapacitására gyakorolt befolyását in vitro emésztési modellen vizsgálni. Harminchárom különböző italminta polifenol-tartalmát és antioxidáns kapacitását határoztuk meg spektrofotometriás módszerekkel. Az antioxidánsok gyomor-bél rendszeren keresztüli hasznosulását in vitro emésztési modellel határoztuk meg, amellyel a vékonybélből a szérumba diffundáló polifenolok arányát is vizsgáltuk. Az antioxidáns tulajdonságokat hőkezelést követően tanulmányoztuk. Az adatok értékeléséhez összefüggés vizsgálatokat is alkalmaztunk. Kutatásunk eredményeként olyan italt fejlesztettünk, amelyben a fehérjék, a rostok, valamint a hőkezelés hatást gyakoroltak az antioxidáns tulajdonságokra. Az alkalmazott rostok és fehérjék megnövelték az antioxidáns kapacitást, ugyanakkor hő hatására romlottak az ital antioxidáns tulajdonságai. A biológiailag hozzáférhető polifenolok mennyisége az ital összetételétől függően csökkent, de még így is számottevő volt.  Kulcsszavak: funkcionális ital, in vitro emésztési modell, rost, fehérje, hőkezelés