Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156282
MOB:2021/2
Szerzők:Tűű László; Erdélyi-Sipos Alíz
Tárgyszavak:PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEI; JÓD; SZELÉN; GLUTEN; THYREOIDITIS, AUTOIMMUN; DIÉTA
Folyóirat:Új Diéta - 2021. 30. évf. 2. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Pajzsmirigybetegségek dietoterápiája / Tűű László, Erdélyi-Sipos Alíz
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 2. sz., p. 10-12.


A rövid összefoglaló célja a pajzsmirigybetegségek ki-alakulásában lényeges étrendi tényezők áttekintése, valamint a pajzsmirigybetegségek megelőzésében alkalmazható diétás lehetőségek összegzése különös tekintet-tel a jódra, a szelénre, a cinkre és a gluténre. A kialakult pajzsmirigybetegségek kezelése és gondozása során jelentős étrendi tényezők, valamint az egyes tápanyagok és nyomelemek kedvező és kedvezőtlen hatásainak öszszefoglalása. A pajzsmirigybetegségeken belül a cikk ki-emelten foglalkozik a Hashimoto-thyreoiditis étrendi kezelésével, fókuszálva a jód, a szelén és a glutén szerepére. Fontosságuk miatt külön kiemeltük a speciális fiziológiás állapotokat (pl. terhességet, szoptatást), valamint a pajzs-mirigyműködés támogatására alkalmas diétás eszközöket egyaránt. Kulcsszavak: pajzsmirigy, jód, szelén, glutén, Hashimoto-thyreoiditis, diéta