Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=155614
MOB:2020/3
Szerzők:Hosztafi Sándor
Tárgyszavak:ÉLELMISZERELEMZÉS; MORFIN; LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Gyógyszerészet - 2020. 64. évf. 7. sz.
[https://mgyt.hu/?s=gy%C3%B3gyszer%C3%A9szet]


  Máktartalmú élelmiszerek fogyasztása és az ópiát drogteszt / Hosztafi Sándor
  Bibliogr.: p. 406-407. - Abstr. hun., eng.
  In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2020. 64. évf. 7. sz., p. 396-407. : ill.


A mákmag a betakarítás során szennyeződhet a latexben képződő alkaloidokkal, azaz morfint kodeint és tebaint tartalmazhat. A nyers mákmagban a morfin koncentrációja akár 400 mg/kg lehet, amely a máktartatmú élelmiszerek készítésekor mérgezést okozhat. A mákmag alkaloidtartalma vizes mosással jelentősen csökkenthető. Az utóbbi időkben a morfint és a kodeint kimutatták olyan egyének vizeletében is, akik mákmagot tartalmazó élelmiszereket fogyasztottak. A pozitív kábítószerteszt esetén viszont számolni kell a büntetőjogi következményekkel, ezért lényeges szempont, hogy az alkalmazott analitikai módszerek megbízhatóságát és pontosságát ne lehessen megkérdőjelezni. A heroint a vizeletben változatlan formában minimális koncentrációban lehet detektálni, a hidrolízis során képződő 6-0-acetil-morfin az adagolás utáni 2-8 órában mutatható ki. A morfin eliminációja a C-3 konjugátum a morfin-3-glükuronid formában történik elsősorban a vesén keresztül. A kábítószer használók a pozitív drogtesztnél a mákmag fogyasztásra hivatkoznak, és ezzel védekeznek, ez a "poppy seed defense".