Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144678
MOB:2019/4
Szerzők:Szűcs Zsuzsanna
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNY; VEGETARIANIZMUS; NÖVÉNYEK, EHETŐ; ÉLELMISZER, DÚSITOTT
Folyóirat:Új Diéta - 2019. 28. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Hazai állásfoglalás: a növényi alapú étrendek táplálkozástudományi megítélése / Szűcs Zsuzsanna
  Bibliogr.: p. 5-6. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 5. sz., p. 2-6. : ill.


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített állásfoglalás célja, hogy a szakirodalomban pillanatnyilag elérhető tudományos evidenciák, valamint külföldi dietetikai és táplálkozástudományi szervezetek szakmai ajánlásai, állásfoglalásai alapján elemezze a vegetáriánus étrendek lehetséges egészségügyi előnyeit és étrendi kockázatait. Az egészséges táplálkozás hozzájárul a testtömegkontrollhoz, segít az alultápláltság megelőzésében, véd az idült, nem fertőző betegségektől. Ugyanakkor minél szigorúbb az étrend az egyes élelmiszercsoportok kizárása tekintetében, annál nagyobb a malnutríció kialakulásának kockázata. Növényi alapú táplálkozás mellett egyes tápanyagok célzott és egyéni pótlására, dúsított élelmiszerek és/vagy étrend-kiegészítők formájában, szükség van. Különösen nagy a tápanyaghiányos állapotok kockázata a viszonylag nagy tápanyag-szükségletű lakossági csoportok (pl. gyermekek és várandósok) körében. Ilyen esetekben még lényegesebb a vegetáriánus étrend megvalósíthatóságának egyedi értékelése. Az étrendi kockázatok kezeléséhez elengedhetetlen a növényi alapú étrendek megtervezésében jártas dietetikus és táplálkozástudományi szakember közreműködése. Kulcsszavak: vegetáriánus étrend, növényi alapú étrend