Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=135204
MOB:2018/4
Szerzők:Dorkó Annamária; Balogh-Berecz Ágnes; Szabó-Bódi Barbara; Kasza Gyula
Tárgyszavak:GYERMEK; ÉLELMISZERBIZTONSÁG; HIGIÉNE; KOCKÁZAT
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2018. 64. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Általános iskolás gyerekek élelmiszer-biztonsági tudásszintje és tudatossága / Dorkó Annamária [et al.]
  Bibliogr.: p. 2276-2277. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2018. 64. évf. 4. sz., p. 2267-2277. : ill.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azért dolgozik, hogy az elérhető legmagasabb szinten biztosítsa az élelmiszer-biztonságot a termőföldtől az asztalig. Ennek szerves részeként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fogyasztók esetleges tudáshiányából, vagy tévhitekből adódó kockázatokat szemléletformálási programjai által minimálisra csökkentse, amire már az erre legfogékonyabb, kisgyermek korú csoportnál is hangsúlyt fektet. Cikkünkben e tevékenység megalapozására szolgáló, a gyerekek tudásszintjét, tudatosságát vizsgáló felmérésünk eredményeit mutatjuk be. Kutatásunk tapasztalatai alapján a gyerekek olykor hiányos élelmiszer-biztonsági ismeretei, ezen túlmenően az esetenként a valósnál alacsonyabb szintűnek értékelt kockázatokkal indokolttá teszik, hogy a pedagógusok és a hatósági szakemberek együttműködve, már az iskolában is átadják nekik a szükséges ismereteket. Kulcsszavak: élelmiszer-biztonság, élelmiszer-higiénia, kockázatészlelés, szemléletformálás