Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=136601
MOB:2018/3
Szerzők:Mátyus János
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ADALÉKOK; FOSZFÁTOK; TÁPLÁLKOZÁS; KOCKÁZAT
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2018. 25. évf. 1. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Az élelmiszerekkel történő foszfátbevitel veszélyei / Mátyus János
  Bibliogr.: p. 63. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2018. 25. évf. 1. sz., p. 57-63. : ill.


Az elsősorban az élelmiszer-adalékanyagok kiterjedt alkalmazása miatt jelentősen megnőtt foszforbevitel nemcsak a vesebetegeknek káros, hanem az egészséges populációban is növeli a szív-ér rendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát. A legkönnyebben megvalósítható és legolcsóbb foszforbevitelt csökkentő eljárás az állati fehérjék, elsősorban a húsok, hentesáruk, tejtermékek fogyasztásának csökkentése. A legnagyobb eredményt az élelmiszer-adalékokat tartalmazó ételek - vagyis a feldolgozott, félkész és gyorsételek - mellőzésével, a helyben termő, friss alapanyagokból otthon elkészített ételek előtérbe állításával tudjuk elérni.