Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=135368
MOB:2018/3
Szerzők:Szakonyi Zsolt
Tárgyszavak:ÉDESÍTŐSZEREK; KÉMIA, GYÓGYSZERÉSZETI
Folyóirat:Gyógyszerészet - 2018. 62. évf. 5. sz.
[https://mgyt.hu/?s=gy%C3%B3gyszer%C3%A9szet]


  Természetes és szintetikus édesítőszerek kémiája / Szakonyi Zsolt
  Bibliogr.: p. 269. - Abstr. hun., eng.
  In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2018. 62. évf. 5. sz., p. 259-269. : ill.


A parenterális táplálásban alkalmazott monoszacharidokon kívül a diszacharidokat és az édesítőszereket klasszikusan nem tekintjük gyógyszernek. Ugyanakkor mind a természetes, mind a félszintetikus vagy szintetikus édesítőszerek nagyon is jelentős szerepet játszanak a kellemetlen ízű gyógyszerek esetén az ízelfedésben, a cukorbetegek életminőségének javításában valamint a napjainkban nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelentő elhízás elleni küzdelemben alkalmazva, mint cukor helyettesítők. A modern kor információs sztrádáján azonban sajnos rendkívül sok dezinformációval vagy éppen féligazsággal találkozhat mind a laikus, mind a szakember, ezért a hálózati gyógyszerészekre különösen nagy felelősség hárul az édesítőszerekkel kapcsolatos információk átadásában. A jelen közlemény rövid áttekintést ad a napjainkban használatos édesítőszerek csoportosításáról, fontosabb sajátságáról, felfedezéséről és előállításáról.