Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=117402
MOB:2015/4
Szerzők:Juhász Flóra; Erdei Lilla; Varga Zsuzsa
Tárgyszavak:COELIAKIA; GLUTEN; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; MYCOTOXINOK
Folyóirat:Új Diéta - 2015. 24. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Lisztérzékenyek számára előállított, különleges táplálkozási célra szánt élelmiszerek glutén- és mikotoxin-szennyezettségének vizsgálata  / Juhász Flóra, Erdei Lilla, Varga Zsuzsa
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2015. 24. évf. 4. sz., p. 10-12. : ill.


A cöliákia egy olyan, genetikai alapon provokációra kialakuló autoimmun betegség, amelynek kezelése élethosszig tartó diétát jelent. A különleges táplálkozási célokat szolgáló gluténmentes termékek gluténszennyezettségének folyamatos ellenőrzése az analitikai módszerek fejlődésével egyre nagyobb teret nyer, míg ugyanezen termékek mikotoxin-szennyezettségéről viszonylag kevés adat áll rendelkezésre. Vizsgálatunk célja a lisztérzékenyek étrendjébe beilleszthető élelmiszerek glutén- és mikotoxin-szennyezettségének mérése, valamint jogszabályi megfelelőségének vizsgálata. Kereskedelmi forgalomban kapható, lisztérzékenyek számára előállított élelmiszerek glutén- és deoxinivalenol- (DON-) szennyezettségét a Neogen Veratox for Gliadin R5 kitjével, valamint a Neogen Reveal Q+ for DON immunkromatográfiás gyors módszerrel mértük. Glutén- szennyezettség tekintetében a minták - kettő kivételével - megfeleltek a jogszabályi előírásoknak, míg a DON-szennyezettség az előírt határértéknél lényegesen kisebb volt. Manapság már mind az allergén-, mind a mikotoxin-szennyezettség mérésére rendelkezésre állnak olyan, gyors tesztek, amelyek lehetővé teszik az alapanyagok ellenőrzését és az esetleges szennyeződések kiküszöbölését.