Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=112995
MOB:2014/3
Szerzők:Szokolai Viola; Harsányi Gergely; Végh Csaba; Elbert Gábor; Tamássy Klára; Nagy Zsolt B.
Tárgyszavak:LAKTÓZINTOLERANCIA; GENETIKA
Folyóirat:Új Diéta - 2014. 23. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A laktóz-anyagcserezavar genetikai diagnosztikája / Szokolai Viola [et al.]
  Bibliogr.: p. 6. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 4. sz., p. 5-6. : ill.


A laktózérzékenység az egyik, leggyakrabban előforduló enzimhiány a világon, amely alapvetően ősi tulajdonság, azonban az evolúció során bekövetkező mutáció hatására fennmaradt a tejcukor bontásának felnőttkori képessége. Laktózintolerancia esetén a bontó enzim termelése folyamatosan csökken, végül teljesen megszűnik. A laktáz kódolásáért felelős LCT gén (laktáz-florizin-hidroláz) a 2q21 kromoszómán található. Két génváltozat jelenléte játszik szerepet a laktóz lebontásában, az LCT gén 13910 C/T, valamint a 22018 G/A mutációja, amelyek fontos meghatározói a laktóz emészthetőségének. Az enzim hiánya számos, kellemetlen tünettel jár. Az LCT gén vizsgálata manapság már rutinszerűen és fájdalommentesen elvégezhető géndiagnosztikai módszerrel, amely kivált-hatja a laktózmegterheléssel és tünetekkel járó diagnosztikai eljárásokat (pl. hidrogénkilégzési teszt). A genetikai vizsgálat eredménye könnyen felhasználható a dietetikai tanácsadás során.