Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=112934
MOB:2014/3
Szerzők:Szabó Zoltán; Marosvölgyi Tamás; Raposa László Bence; Figler Mária
Tárgyszavak:ZSÍRSAVAK; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2013. 4. évf. 4. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  Az Omega-3 típusú hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak szerepe a humán táplálkozásban / Szabó Zoltán [et al.]
  Bibliogr.: p. 258. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2013. 4. évf. 4. sz., p. 252-258. : ill.


A hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak különböző típusú zsírsavakat jelölnek. Ezek a zsírsavak számos anyagcsere megbetegedés (pl.: elhízás, 2-es típusú diabetes, metabolikus szindróma, szív- és érrendszeri megbetegedések) kialakulásában játszhatnak szerepet. Az olyan esszenciális zsírsavak, mint az alfa-linolén és a linolsav illetve a belőlük képződő metabolitok fontos jelátviteli utakat aktiválhatnak. Szerepük lehet nem csak betegségek megelőzésében, de azok kezelésében is. A zsírsavbevitel szempontjából, humán táplálkozásban nem csak beviteli mennyiségek megadása lényeges, hanem a különböző bevitt zsírsavak egymáshoz viszonyított arányai is mérvadóak. A tanulmány végső célja áttekinteni azokat a legfontosabb alapfogalmakat, amelyek a témakör megismeréséhez nélkülözhetetlenek, továbbá segítséget nyújtani a szakmai közönségnek a téma aktualitásainak kérdésében.