Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=111959
MOB:2014/3
Szerzők:Antal Emese
Tárgyszavak:EGÉSZSÉGÜGYI FELMÉRÉSEK; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Új Diéta - 2014. 23. évf. 2-3. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Túl sok, vagy túl kevés? : felmérés a hidratáltságról dietetikusok körében / Antal Emese
  Bibliogr.: p. 14. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 2-3. sz., p. 12-14. : ill.


A folyadékellátottság fontos népegészségügyi kérdés, ennek ellenére sok országban, köztünk hazánkban is nem található meg a táplálkozási ajánlásokban. A jelen felmérés célja a dietetikusok hidratációval kapcsolatos attitűdjének vizsgálata, vagyis az, hogy a szakértők rendszerint milyen gyakorisággal ellenőrzik betegeik hidratációs állapotát, illetve mennyire ismerik a javasolt folyadékfelvételi mennyiségeket, a fogyasztandó vízforrásokat és a különböző innivalók közötti megoszlást. Online kérdőíves felméréseket végeztünk orvosok és dietetikusok körében. A felmérések 2012-ben és 2013 szeptemberében zajlottak. Nagyon sokan nem tudták, hogy nemcsak a víz hidratál, hanem számos, egyéb ital fogyasztása is hozzájárul a szervezet vízigényének kielégítéséhez. A legtöbb szakember egyetértett azzal az állítással, hogy sok ember nem megfelelően hidratált. Az adatok rámutatnak arra, hogy bár az orvosok és a dietetikusok többsége tudatában van a megfelelő folyadékellátottság jelentőségének az egészség, valamint a megfelelő fizikai és szellemi teljesítőképesség szempontjából, azonban a témába vágó ajánlások, valamint a folyadékfelvételben szerepet játszó tényezők vonatkozásában még további oktatásra van szükség.