Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=110835
MOB:2014/2
Szerzők:Orbán Csaba; Csajbókné Cs. Éva; Dobronszki Andrea
Tárgyszavak:ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; ZÖLDSÉGFÉLÉK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2014. 60. évf. 1. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Az uborka (Cucumis sativus) érése során bekövetkező beltartalmi értékváltozások / Orbán Csaba, Csajbókné Cs. Éva, Dobronszki Andrea
  Bibliogr.: p. 84-85. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2014. 60. évf. 1. sz., p. 81-85. : ill.


Az uborka (Cucumis sativus) a magyar lakosság által egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott zőldségféle. A nemzetközi irodalomban számtalan olyan cikk lelhető fel, amelyek más élelmiszerekkel összehasonlítva vizsgálják a vitaminokat, az öszszes polifenoltartalom, valamint az antioxidáns-aktivitás értékeit, ugyanakkor a termés érettségének függvényében nem történtek vizsgálatok. Célunk volt, hogy az érés egyes stádiumban meghatározzuk a peroxidáz (PDX)-, glutathion-S-transzferáz enzim (GST) aktivitásának változásait, valamint az összes klorofilltartalom és antioxidáns-aktivitás alakulását. Eredményeink alapján az érés előrehaladtával a peroxidáz-aktivitás csökken, míg a GST-aktivitás nő. A klorofilltartalom folyamatosan csökken, míg az antioxidáns-kapacitás lényegében nem változik. Mindezek alapján elmondható, hogy bár az uborkában igen jelentős növényélettani változások zajlanak, a táplálkozástudományi paraméterek változásai nem követik egyöntetűen az enzimek aktivitásváltozásait.