Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=97692
MOB:2011/3
Szerzők:Figler Mária; Rab Regina; Cseh Judit
Tárgyszavak:BÉLMUCOSA; EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS; PROBIOTIKUMOK; PREBIOTIKUMOK
Folyóirat:Granum - 2011. 14. évf. 1. sz.


  Pro- és prebiotikumok a gyomor-bélrendszerben / Figler Mária, Rab Regina, Cseh Judit
  Abstr. hun.
  In: Granum. - ISSN 1418-673X. - 2011. 14. évf. 1. sz., p. 7-12, : ill.


A gyomor-bélrendszer bakteriális mikroflórája számos hatást fejt ki az egészségre. A mikroflóra összetételét befolyásolja a táplálkozás, amelyen keresztül az egészség is befolyásolható. A bél mikroflórája számára a legfőbb tápanyagok a nem emészthető szénhidrátok, az enzimatikusan nem lebontott fehérjék, de szubsztrátként szerepel a nyák és a lelökődött bélhámsejtek is. A vastagbélben zajló metabolikus folyamatok számos hatást gyakorolnak az egészségre, például csökkentik a székrekedést, a vastagbéldaganatokat. A gyulladást megelőzik, de megelőzhetők a bakteriális populációk és a metabolitok kölcsönhatása révén a vitaminhiányok, a vesekövek képződése és a szív-érrendszeri betegségek is. A káros metabolikus folyamatok viszont bélgyulladáshoz, béldaganatok kialakulásához vezethetnek. A vastagbél-metabolizmust befolyásolhatjuk probiotikus baktériumokkal - a mai napig főleg a tejsavtermelő baktériumokat tartják fontos probiotikus mikroorganizmusoknak a táplálkozásban és az élelmezésben -, valamint prebiotikumokkal, amelyek emészthetetlen táplálékösszetevők és szelektíven segítik olyan baktériumpopulációk növekedését, amelyek javíthatják a gazdaszervezet egészségi állapotát. A főbb prebiotikumok oligoszacharidok, amelyek a felsőbb bélszakaszokon nem hidrolizálnak és emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, ahol kifejtik jótékony hatásukat.