Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=71329
MOB:2009/1
Szerzők:Barna Mária
Tárgyszavak:KALCIUM; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:MOTESZ Magazin - 2008. 16. évf. 2. sz.
[https://www.motesz.hu/?gr=43&m=43]


  A kalcium szerepe a táplálkozásban / Barna Mária
  Bibliogr.: p. 63. - Abstr. hun.
  In: MOTESZ Magazin. - ISSN 1216-7533. - 2008. 16. évf. 2. sz., p. 61-63. : ill.


A közlemény áttekinti a kalcium élettani szerepét, a kalcium- anyagcsere szabályozását, a kalcium felszívódását, csontrendszerbe való beépülését, megadja a kalcium szükségletet és a kalciumban gazdag élelmiszerek listáját. A szervezetben a kalcium 99%-a csontokban és a fogakban helyezkedik el, a csontrendszer szilárd vázának a felépítésében vesz részt. 98%- a hidroxiapatit, Ca10(PO4)6(OH)4, formájában található, 1%-a gyorsan mobilizálható raktárként szolgál, 1%-a pedig extracellulárisan helyezkedik el. A szérum kalcium szint csak szűk határok között mozoghat. Normál albumin szint mellett 2,1-2,65 mmol/l között változhat. A szérum kalcium 47%-a ionizáltan, 10%-a filtrálható komplexben, a többi fehérjéhez kötötten találhat. Számos tényező befolyásolja a kalcium eloszlást pl.: acidózisban nő, alkalózisban csökken az ionizált frakció.