Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=98373
MOB:2011/3
Szerzők:Budai Lívia
Tárgyszavak:TECHNOLÓGIA, GYÓGYSZERÉSZETI; ILLAT
Folyóirat:Studium & Practicum - 2011. 5. évf. 4. sz.


  Íz- és illatanyagok alkalmazása a gyógyszerészetben / Budai Lívia
  Bibliogr.: p. 15. - Abstr. hun.
  In: Studium & Practicum. - ISSN 1788-6996. - 2011. 5. évf. 4. sz., p. 14-15.


A jellegzetes ízzel és illattal rendelkező anyagok alkalmazása nagy múltra tekint vissza a gyógyszerészetben. A négy alapíz (édes, savanyú, keserű és sós) érzékelése a nyelv megfelelő területein lévő ízérzékelő receptoroknak köszönhetően alakul ki. Az illatok/szagok érzékelése tudatos vagy tudatalatti reakcióknak tudható be. Az ízérzékelés és a szaglás mellett a "szájban kialakuló érzet" szerepe is lényeges; azaz például a mentol által nyújtott hűsítő érzés, vagy az adsztringencia egyes anyagok esetében.