Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=98236
MOB:2011/3
Szerzők:Várkonyi Ágnes
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2011. 10. évf. 2. sz.
[https://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  Gondolatok az ételallergiáról / Várkonyi Ágnes
  Bibliogr.: p. 81. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2011. 10. évf. 2. sz., p. 78-81.


Az ételallergia Európában és az egész világon emelkedő problémát jelent a gyermek és felnőtt populációban egyaránt. A klinikai megjelenése szerteágazó tüneteket okozhat, számos szervet érinthet, IgE, nem-IgE és kevert patomechanizmus alapján. A gyakorisági adatok változóak, genetikai tényezők, életkor, étrendi szokások, geográfiai különbségek és a diagnosztikai módszerek is befolyásolják. Az ételallergiák gyakoriságának növekedésének és perzisztálásának okaira vonatkozóan számos hipotézis van. A diagnosztikai lehetőségek limitáltak, a "gold standard" napjainkban is az elimináció és a provokáció.