Gondolatok az ételallergiáról / Várkonyi Ágnes
Bibliogr.: p. 81. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2011. 10. évf. 2. sz., p. 78-81.
Az ételallergia Európában és az egész világon emelkedő problémát jelent a gyermek és felnőtt populációban egyaránt. A klinikai megjelenése szerteágazó tüneteket okozhat, számos szervet érinthet, IgE, nem-IgE és kevert patomechanizmus alapján. A gyakorisági adatok változóak, genetikai tényezők, életkor, étrendi szokások, geográfiai különbségek és a diagnosztikai módszerek is befolyásolják. Az ételallergiák gyakoriságának növekedésének és perzisztálásának okaira vonatkozóan számos hipotézis van. A diagnosztikai lehetőségek limitáltak, a "gold standard" napjainkban is az elimináció és a provokáció.