Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=95500
MOB:2011/1-2
Szerzők:Kicsák Marian; Gaál Zsolt
Tárgyszavak:DIABETES MELLITUS, INZULINDEPENDENS; INZULIN; TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK; DIÉTA, DIABETESES
Folyóirat:Diabetologia Hungarica - 2010. 18. évf. 3. sz.
[https://www.diabet.hu/info.aspx?sp=200]


  1-es típusú cukorbetegek táplálkozási szokásainak vizsgálata inzulinpumpával, illetve analógalapú, napi többszöri inzulinadással kezelt betegek körében / Kicsák Marian, Gaál Zsolt
  Bibliogr.: p. 241-242. - Abstr. hun., eng.
  In: Diabetologia Hungarica. - ISSN 1217-372X, eISSN 2560-0168. - 2010. 18. évf. 3. sz., p. 237-242. : ill.


A szerzők 1-es típusú (életkoruk 19-54 év között), inzulinpumpával (CSII) (20 fő), valamint analóg alapú napi többszöri inzulinadással (MDI) kezelt (20 fő) diabeteses betegek táplálkozási szokásait tanulmányozták. Vizsgálták a szénhidrátbevitelnek megfelelő inzulinadagolást, a mozgás-étkezés-inzulinadagolás összefüggéseit. Módszerek: részletes táplálkozási anamnézis, 24 órás étrendi visszakérdezés, módosított fogyasztási gyakorisági (FFQ) kérdőív. Eredmények: A maximális szénhidrátbevitel nőknél 200 g/nap, férfiaknál 300 g/nap, a minimum 140, ill. 150 g/nap volt. Az egyes napok szénhidrátbevitelei között 20-50 g-os eltérés volt tapasztalható ugyanazon betegnél. A változóbb szénhidrátbevitel a CSII-vel kezelt csoportban volt jellemző. A módosított fogyasztási gyakorisági kérdőív eredményeit egyénenként értékelve: a betegek felénél megfelelőnek vagy közel megfelelőnek minősíthető az étrend összességében, másik felénél kifogásolható. A leggyakoribb táplálkozási hiba mindkét nemben az alacsony zöldség és gyümölcsfogyasztás volt, férfiaknál a magas húsfogyasztás. A felmérésből kitűnt, hogy a cukorbetegeknél a szénhidráttartalom számolás és becslés képességét ellenőrizni, illetve fejleszteni szükséges a dietetikai konzultációk során. A megfelelő tápanyag összetételű étrend érdekében az élelmiszerfogyasztási gyakoriságra, adagnagyságokra konkrét ajánlásokat kell adni.