Szakadt Achilles-ín termokémiai vizsgálata differenciál pásztázó kalorimetriával / Nőt László Gergely, Kiss Zoltán, Kromek Lóránd
Bibliogr.: p. 170-171. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet és Plasztikai Sebészet. - ISSN 1217-3231. - 2010. 53. évf. 2. sz., p. 165-171. : ill.
Az Achilles-ín szakadását megelőzően degeneratív elváltozások jönnek létre az ín kollagén szerkezetében. A szerzők elmélete szerint már a sérülés előtt tisztán elkülöníthető patológiás elváltozások találhatók az Achilles-inat felépítő szöveti alkotórészekben, mely elváltozások felelősek az ín szakadásáért és a klasszikus szövettani vizsgálatok mellett differenciál pásztázó kalorimetria (differential scanning calorimetry) segítségével is nyomon követhetők. Jelen tanulmányukban humán Achilles-ín minták hődenaturációját vizsgálták SETARAM Micro DSC-II kaloriméter segítségével. A kalorimetriás vizsgálatok eredménye szignifikáns különbséget igazolt az ép és a szakadt minták között. A leírt módszer segítségével bizonyították, hogy a mechanikai túlterhelés és mikrotraumák hatására az ín szerkezetében végbemenő biokémiai és szerkezeti elváltozások megváltoztatják a szakadt Achilles-ín termokémiai paramétereit.