Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=89752
MOB:2006/4
Szerzők:Hidvégi Edit
Tárgyszavak:FŰSZEREK; ÉLELMISZER-ADALÉKOK; ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Allergológia és Klinikai Immunológia - 2006. 9. évf. 1. sz.


  Tartósítószerek, adalékanyagok, fűszerek - jobbá teszik az ételt, vagy megkeserítik az életet? / Hidvégi Edit
  Bibliogr.: p. 30. - Abstr. hun., eng.
  In: Allergológia és Klinikai Immunológia. - ISSN 1418-2653. - 2006. 9. évf. 1. sz., p. 26-30. : ill.


A táplálékallergiás betegek közel 2%-a nemcsak az ételek major összetevőire, hanem a kis mennyiségben hozzáadott adalékanyagokra, fűszerekre is allergiás lehet. Az E anyagok között vannak ártalmatlanok, de találunk adverz reakciót okozókat is. A fűszernövények szintén kiválthatnak enyhébb és/vagy súlyosabb allergiás tüneteket. Az azonos rendszertani családba tartozó növények hasonló mechanizmus alapján változatos panaszokat okozhatnak.