Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=89747
MOB:2006/4
Szerzők:Nékám Kristóf
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Allergológia és Klinikai Immunológia - 2006. 9. évf. 1. sz.


  Táplálék allergológia 2006 - nagyobb hangsúly, új prioritások / Nékám Kristóf
  Bibliogr.: p. 6. - Abstr. hun., eng.
  In: Allergológia és Klinikai Immunológia. - ISSN 1418-2653. - 2006. 9. évf. 1. sz., p. 2-6.


Új szemlélet, új kérdésfelvetések, célok jellemzik 2006 táplálék allergológiáját. Növekszik a kórkép csoportgyakorisága: 1 év alatt eléri a 6-8%-ot, felnőttben a 3-5%-ot. Ebben szerepet játszik a szakellátásnak a növekvő össztársadalmi érdeklődés által kikényszeríttet kapacitásnövekedése (legalább is Nyugat-Európában), valamint az egyre gyakoribb komorbiditások triggerhatása. Számos fontos etiológiai tényező felderítése azonban még hátra van. A kutatók érdeklődése immár megoszlik az IgE-mediált tünetek és a más immunmechanizmusok által kiváltott tünetek vizsgálata, valamint a tolerancia meghatározó tényezőinek vizsgálata között. Az agrár- és élelmiszer ipar, és -kereskedelem vertikális komplexuma, mint a világgazdaság legtőkeerősebb ága tovább fogja fokozni érdeklődését a diétás élelmiszerek, táplálék kiegészítők, bioélelmiszerek és különösen az allergenitásuk legfontosabb komponenseitől megfosztott táplálékok, nyersanyagok biotechnológiai előállításának lehetőségei iránt. Rövid távon a legfontosabb, hogy megkezdődött a táplálék allergiákkal kapcsolatos ismeretek integrálása a szélesebb értelemben vett táplálkozástudomány és az immunológia ismeretanyagába.