A likopin - egy természetes antioxidáns / Bánhegyi Gábor
Bibliogr.: p. 1624. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2005. 146. évf. 31. sz., p. 1621-1624. : ill.
A likopin főleg a paradicsomban és paradicsomkészítményekben előforduló karotinoid, melyből a b-karotinnal ellentétben az emberi szervezetben nem képződhet A-vitamin. Más antioxidánsokkal összehasonlítva a konyhatechnikai eljárások során nem károsodik, sőt hasznosíthatósága javul. A likopin a legerősebb antioxidáns hatású molekula a karotinoidok között. Emellett feltételezhetően számos fehérje (biotranszformációs enzimek, ciklin D1, konnexin 43 stb.) expresszióját is befolyásolja. Epidemiológiai vizsgálatok szerint a paradicsomlikopin csökkenti a prosztatarák és a cardiovascularis betegségek kialakulásának kockázatát. Számos más kórkép (neurodegeneratív betegségek, osteoporosis, magas vérnyomás) esetén is feltételezik és vizsgálják pozitív hatásait. Likopin-túladagolásról, illetve a likopinterápia esetleges káros következményeiről eddig nem számoltak be. A természetes likopin fogyasztása mellett tehát sok érv szól, ellene viszont jelenlegi ismereteink szerint egy sem.