Tudnivalók a főbb édesítőszerekről / Schmidt Judit
Bibliogr.: p. 34. - Abstr. hun.
In: Családorvosi Fórum. - ISSN 1585-8529. - 2009. 9. évf. 7. sz., p. 31-34.
Az édes íz kedvelése egyike a velünk született sajátosságoknak. Nehéz lemondanunk róla. Azonban számos olyan kórállapotot ismerünk, amikor az étrendi szigorítás a cukrokra, a cukrot tartalmazó élelmiszerekre, ételekre és italokra vonatkozik. Ilyen többek között a cukorbetegség minden fajtája, a PCOS étrendje és a testtömeg-csökkentő étrend. Mivel a cukor, méz, lekvár, a különböző szirupok, szörpök és édességek teljes kiiktatása csak nagy önfegyelemmel oldható meg, és ez hosszú távon nem mindenki számára tartható, szükségessé válik az édes íz pótlása. Az édesítőszerek használatával a beteg együttműködése javul, a kezelése hatékonyabbá, étrendje változatosabbá tehető.