Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=84626
MOB:2008/3
Szerzők:Godratollah, Nowrasteh; Varjas Tímea; Benkő Ágota; Szabó László; Gergely Péter; Papp András; Horváth Örs Péter; Ember István
Tárgyszavak:DAGANATOK; FLAVONOIDOK; TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK; PREVENCIÓ; GÉNEXPRESSZIÓ-SZABÁLYOZÁS
Folyóirat:Magyar Epidemiológia - 2008. 5. évf. 1. sz.
[https://mmpet.aok.pte.hu/magyepi.php]


  Fruit Café, egy növényi eredetű kivonat hatása génexpressziókra : klinikai epidemiológiai előkisérletek / Nowrasteh Ghodratollah [et al.]
  Bibliogr.: p. 53-54. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2008. 5. évf. 1. sz., p. 41-54. : ill.


Napjainkban a civilizációs betegségek epidemiológiai problémái társa dalmi, politikai szinten is előtérbe kerültek. Hazánkban is un. társadalmi célú hírdetésekben tájékoztatják az embereket a helyes táplálkozás fontosságáról, a daganatos és szív- és érrendszeri betegségek megelőzési lehetőségeiről. Hangsúlyozzák többek között a magas rostbevitel és a zöldség/gyümölcsfogyasztás fontosságát. Intézetünkben számos növényi eredetű kivonat hatását vizsgáltuk állatkísérletes modellen, azonban az Fruit Café, magas flavonoid tartalmú kivonatot humán klinikai randomizált kontrollált eljárásban vizsgáltuk. Anyag és Módszer: 10 - 10 (kezelt és kontroll) műtétre előjegyzett tumoros páciens műtét előtti és műtét utáni vérmintájából izolált RNS minták alapján génexpressziós profilt készítettünk. Mintavételek időpontjai: I. műtét reggelen (kiindulási mRNS szintek), II. Fruit Café-ital ill. kontroll-tea fogyasztás után 2 órával (megváltozott mRNS szintek ), III. Műtét utáni 4. reggel, IV. Fruit Café-ital illetve tea (kontroll csoport) fogyasztás után 2 órával. A Trizol-protokoll szerint leizolált mRNS mintákból reverz transzkripció utáni kvantitatív PCR segítségével meghatároztuk az egyes gének expresszióit, összehasonlítottuk a kezelt és a kontroll csoport mintáit. A vizsgált gének: COX2, COXI, 5LOX, MDR1, Ha-ras, P53, c-myc, c jun, cyclin D1, Bc12, Bclx, Rafl, kontroll gének: GAP DH, HPRTI és /3-aktin voltak. Eredményeink azt mutatják, hogy a Fruit Café megváltoztatta a génexpressziós viszonyokat, két órával az ital fogyasztása után szignifikáns különbségeket tapasztaltunk egyes gének esetén. A vizsgálati protokollunk szerint fogyasztott Fruit Café magas flavonoid tartalmú kivonat megváltoztatta a génexpressziókat a vizsgált páciensek körében. A kísérleteinkben vizsgált enzimek, onkogének és szuppresszorgének fontos szerepet játszanak a tumor kialakulás folyamatában, ezért e gének expressziójának befolyásolásával - Fruit Café fogyasztásával - beavatkozhatunk a többlépcsős karcinogenezis folyamatába prevenciós szinten. Kísérleteink alapot szolgáltatnak arra, hogy a későbbiekben meghatározzuk a Fruit Café gyakori, folyamatos fogyasztásának hatására kialakuló génexpressziós mintázatot, s távoli célunk ez alapján egy prevenciós stratégia kialakítása.