Az emésztőrendszer allergiái / Nékám Kristóf
Bibliogr.: p. 5. - Abstr. hun., eng.
In: Focus Medicinae. - ISSN 1419-0478. - 2008. 10. évf. 1. sz., p. 3-5.
Az emésztőrendszer allergiái (rövidebben, de pontatlanul az "ételallergiák") a növekvő fontosságú betegségcsoporton, az allergiákon belül is egyre jelentősebb kihívást jelentenek betegnek, orvosnak, dietetikusnak, az élelmiszeripar és kereskedelem felelős szereplőinek. Az okok között az újszülöttek között egyre gyakoribb allergiás hajlamot, új élelmiszerek és "rejtett" allergének, adalékanyagok, kiegészítők hosszú sorát, az allergiák szisztematizálódását (meghaladva a szerv-alapúságot), az allergiás és nem-allergiás komorbiditások gyakoribbá válását, a társuló (kiváltó? trigger?) pszichés tényezők, betegségek mostanában felismert jelentőségét, a keresztreakciókat, a precíz diagnosztika nehézkességét, a nehezen elérhető dietetikai segítséget, a terápiás - megelőző lehetőségek elégtelenségét, az információk egyre növekvő mennyiségét és az átlagos fogyasztó számára egyre nehezebb értelmezhetőségét említhetjük.