"Régi-új módszerek" : a személyre szóló diéta kialakításának egyik lehetséges útja diabetes mellitusban szenvedő betegeknél / Kicsák Marian, Székely Katalin
Bibliogr.: p. 48. - Abstr. hun.
In: Diabetologia Hungarica. - ISSN 1217-372X, eISSN 2560-0168. - 2007. 15. évf. 1. sz., p. 43-48. : ill.
Diabetes mellitusban a dietetikai irányelvek figyelmen kívül hagyása fokozott mértékű kockázatot jelent az egyébként metabolikus diszfunkcióban lévő szervezet számára. A dietetikus feladata, hogy mindenre kiterjedő, individualizált étrendi tanácsokkal ellássa a cukorbetegeket. A betegeket meg kell tanítani arra, hogy ételük mennyiségét, minőségét helyesen válasszák meg. Ehhez a terápiás célú oktatás során a dietetikusnak alkalmaznia érdemes a táplálkozási és a módosított fogyasztási gyakorisági kérdőíveket, az étrendpiramis-ábrázolást, valamint a színkódrendszerrel ellátott tápanyagtáblázatot.